Intellectuele Eigendomsrechten zijn in het dagelijks leven overal om ons heen. Waar je ook bent, wat je ook doet.
De term intellectuele eigendom is een verzamelnaam voor rechten op ‘creaties van de menselijke geest’. Dit is een ruim begrip. Hieronder kan van alles vallen, te denken valt bijvoorbeeld aan merknamen, logo’s, vormgeving, handelsnamen, foto’s, teksten, filmpjes, muziek, en uitvindingen. Dergelijke creaties kunnen dus bescherming genieten onder het IE-recht met als gevolg dat een derde in principe niet zonder de toestemming van de houder van het IE-recht deze creatie mag gebruiken.
Of u nu een particulier bent of een bedrijf, groot of klein, vroeg of laat komt u of uw bedrijf- al dan niet bewust – in aanraking met ‘creaties van de menselijke geest’ en daarmee met IE-rechten.
IE-rechten spelen elke dag een rol
Heeft u een bedrijf dat een product in een bepaalde vorm aanbiedt en treedt u naar buiten met een bedrijfsnaam? Dan spelen er al minstens drie intellectuele eigendomsrechten een rol, namelijk het handelsnaamrecht, het merkenrecht en het modellenrecht. En zeer waarschijnlijk heeft u dan ook een website waar teksten en foto’s op staan, die doorgaans auteursrechtelijk beschermd zijn. Maar ook de website zelf kan onderwerp zijn van geschil. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van intellectuele eigendomsrechten. Zo kan uw bedrijf een octrooi hebben voor een bepaalde uitvinding, heeft u te maken met de privacyregels omdat u gegevens verwerkt of maakt u gebruik van een databank, waarbij het databankenrecht ineens om de hoek komt kijken. Wat veel mensen niet weten is dat indien u een nieuw plantenras heeft ontwikkeld, u ook bescherming geniet, namelijk middels het kwekersrecht. Kortom, intellectuele eigendomsrechten spelen vaak een grote rol in uw bedrijfsvoering.
Inbreuk op IE-recht
Zoveel bedrijven en organisaties, zoveel IE-rechten en zoveel spelregels. Het komt dan ook geregeld voor dat er bewust of onbewust inbreuk wordt gemaakt op IE-rechten. Zo kunt u als bedrijf ertegenaan lopen dat een concurrent gebruik maakt van een identiek of overeenstemmend merk of van dezelfde of een daarop gelijkende handelsnaam. Of wellicht worden uw afbeeldingen zonder toestemming gebruikt? Maar ook minder voor de hand liggende situaties kunnen een inbreuk op uw intellectuele eigendomsrechten veroorzaken. Zoals het ongewenst op een foto afgebeeld worden waardoor uw portretrecht in het geding komt, een kwalijke parodie op uw merk, het samplen van een deel van uw muziek of het plaatsen van een link naar uw website met beschermde content.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat u zelf aansprakelijk wordt gesteld wegens vermeende inbreuk op iemand anders zijn IE-rechten. Vaak wordt er dan gedreigd met hoge boetes en juridische stappen. Het is raadzaam om ook dan contact op te nemen met een gespecialiseerde IE-jurist, want wellicht maakt u helemaal geen inbreuk! Zo wordt niet elke foto beschermd door het auteursrecht, is er voor privégebruik een heleboel wel toegestaan, net zoals voor gebruik voor educatieve doeleinden. Zelfs het noemen van iemand anders zijn merknaam is niet altijd verboden. Laat daarom altijd controleren of u daadwerkelijk aansprakelijk bent en of de hoogte van de schadevergoeding redelijk is.
Bescherming IE-rechten
Heeft u uw creaties wel goed beschermd zodat u, zowel off- als online, kunt optreden tegen anderen die inbreuk maken op uw rechten? Ziet u dat een ander gebruik maakt van uw creatie en wilt u hiertegen optreden of wordt u juist beticht van inbreuk op andermans IE-rechten? Dit is slechts een greep uit zaken waarmee MKB HuisJuristen u met raad en daad bij kan staan. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid om uw creaties te beschermen door middel van een geheimhoudingsverklaring, een non-concurrentie- of een relatiebeding. Heeft u een vraag, of zit u met een kwestie op het gebied van IE-recht, naam dan contact op met een van onze gespecialiseerde IE-juristen!
In het geval van kwesties wordt altijd eerst door ons gekeken of er niet een onderlinge regeling tussen partijen mogelijk is al dan niet na het sturen van een (vriendelijke) sommatiebrief. Mocht een onderlinge regeling niet mogelijk of niet gewenst zijn dan kunnen wij uiteraard in overleg met u de nodige juridische vervolgstappen ondernemen.
Neem direct contact op!
Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een specifieke vraag?
Stel hier uw vraag. Wij nemen dan direct contact met u op.
Al uw persoonlijke gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.
U kunt ons uiteraard ook telefonisch bereiken via: 088 - 629 00 72 (lokaal tarief).
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur.